Zalm

Over de hele wereld wordt er zalm gegeten. Ook hier in Nederland is de zalm zeer populair. In Nederland wordt er veel vis gevangen en gegeten. Zalm is een van de meest gegeten vissen over de hele wereld. Zalm is een anadrome vis. Veel mensen weten niet wat het woord anadrome betekent. Anadrome betekent dat een vis tegendraads zwemt. De zalm staat bekend om zijn aparte weg die hij aflegt om te kunnen paren. De zalm zwemt dan tegen de stroming in vanuit de zee naar een rivier. De rivier loopt omhoog en dus wordt het steeds zwaarder voor de zalm om omhoog te zwemmen. De meeste zalmen redden het niet tot aan de top. De mens vangt duizenden kilo's zalm uit de rivieren. Ook de beren zijn een enorme bedreiging voor de vis. Beren zij dol op zalmen en staat daarom boven aan de rivier te wachten tot er een vis voorbij komt. Dan pakt hij een zalm met zijn grote scherpe klauw. Beren kunnen ook goed stil zitten met zijn poten onder water. Dan kan de zalm de beer niet zien. Als de tijd rijp is valt de bruine beer aan en is de vis ineens een prooi geworden.

sushi-rijst-maken

Zalm bereiden

Zalm wordt wordt ontiegelijk veel gegeten. Omdat zalm zo populair is worden er ook heel veel verschillende bereidingen gedaan. Je kunt een zalm bijvoorbeeld gerookt eten. Hierbij wordt de zalmmoot boven een vuur gehouden en komt de rooksmaak in de zalm. Dit is een echte aanrader. Dan kun je de vis ook gewoon rauw eten. Bij sommige vis handelaren kun je een hele zalm kopen en letterlijk het vis eruit schrapen. Maar zalm kan ook worden gegrild. Dan wordt er een moot zalm op een grillplaat gelegd. Hierbij gaat het erom om de vis te grillen in zijn eigen vet. Dat doe je door de vis in te wikkelen met aluminium folie Dan wordt de zalm lekker zacht en ook nog eens super gezond. Je ziet vaak dat in restaurants de zalm gebakken geserveerd wordt. Dan wordt de vis gewoon op een bakplaat gelegd. Hierbij wordt de vis wel wat vetter dan dat die gegrild wordt.

zalm gerechten

Omdat zalm zo bekend is en zo veel wordt gegeten zijn er ook heel veel gerechten waarbij de zalm wordt gebruikt. Je hebt zalm vermengt met groente en aardappels. Dit wordt heel veel in Nederland gegeten. Je hebt natuurlijk de klassieke gerechten met zalm zoals gebakken zalm of gerookte zalm op toost. Maar zalm is ook heel erg belangrijk voor een gerecht dat in de hele wereld wordt gegeten. Namelijk sushi. Sushi is heel bekend en kan worden gemaakt met verschillende ingredi├źnten. Zalm wordt het meeste gebruikt bij de sushi. Dit doen ze in combinatie met avocado of komkommer.

andere vis bereidingen

Er zijn ook meerdere vissoorten die veel wordt gegeten hier in Nederland. Zo heb je bijvoorbeeld tonijn en krab. Ook is Nederland een echt garnalen land. Er worden heel veel garnalen gevangen in de Noordzee. En je ziet dat er steeds meer schelpdieren de voorkeur hebben zoals mosselen. Vooral in Zeeland worden er heel veel mosselen gegeten.