Sushi

Over de hele wereld zijn er heel veel verschillende gerechten. Een van de meest gegeten gerechten over de hele wereld is sushi. Sushi is een combinatie van rijst, rauwe vis en zeewier opgerold en in plakjes gesneden. Sushi is zeer populair en is dan ook in heel veel verschillende varianten te verkrijgen. Je hebt sushi in een vorm van een rol met daaromheen zeewier, je hebt sushi met zeewier aan de binnenkant en je hebt sushi in een vorm als een patat zakje. Dit noem je een handrol of zoals ze in Japan zeggen een "Temakizushi"Sushi komt oorspronkelijk uit Japan. Sushi wordt daar al jaren lang gemaakt met afgekoelde rijst. vroeger in de jaren van de achttiende eeuw was sushi totaal niet populair, Pas in de twintigste eeuw ging sushi de hele wereld over. Nu is sushi niet meer weg te denken in de wereld en vooral niet in Nederland. Er zijn heel veel Aziatische en specifieke sushi restaurants hier in Nederland.

sushi-rijst-maken

Zalm

Het meest gebruikte ingrediënt voor de sushi naast de rijst is de zalm. De meeste mensen kiezen voor zalm. Zalm is een hele populaire vissoort en wordt wereld wijd enorm veel gegeten. Zalm is een vissoort dat voorkomt in de Atlantische zee en in in zeeën rondom Europa. De zalm is niet alleen populair voor de mens maar ook voor dieren zoals de beer. De zalm behoort tot een aparte soort vissen. Deze vissoort noem je anadrome vissen. Anadrome vissen zijn vissen die van de zee een rivier in zwemmen en steeds hoger de bergen in gaan om daar te gaan paren. Dit kost ontzettend veel kracht en niet altijd lukt dit voor een zalm. Als een zalm bijna boven is staat er een beer te wachten op de rots. Als de stroming te heftig is om in te zwemmen kan de zalm gaan springen. Als de zalm opspringt kan de beer de vis vangen. De zalm kan op verschillende manieren worden bereid. Je kunt een zalm rauw eten. je kunt een zalm gebakken eten. En je kunt de zalm ook roken. Meestal wordt een zalm vaak gerookt gegeten.

Sushi zalm maken

Zelf sushi maken kan iedereen. Het is nog best een kunst om dat goed te doen. Er komt een hoop bij kijken als je de zalm sushi wilt maken. Aan ingrediënten heb je een aantal dingen nodig. Je hebt nodig een paar nori vellen. avocado, gerookte zalm, speciale sushirijst en rijstazijn. Je pakt een vel zeewier. Die leg je op het houten matje neer om straks goed te kunnen rollen. Dan gaat de rijst er op, de zalm er op en de avocado erop. Dan is het een kwestie van heel goed aanrollen. De sushi moet heel strak tegen elkaar komen. Anders gaat de sushi uit elkaar vallen. Dan haal je het houten matje weg en snijd je voorzichtig de sushi in kleine plakjes. Uit een rol kun je ongeveer 10 plakjes sushi snijden.

Andere soorten sushi

Meerdere sushi soorten die ook enorm populair zijn is de sushi met de krab en avocado. Ook zie je dat de handrollen steeds meer worden gekozen. Je hebt ook sushi met gebakken ei erin. Tonijn is ook een favoriet. Meestal worden de rauwe vissoorten gecombineerd met komkommer of avocado.