Geschiedenis van Sushi

Sushi heeft een geschiedenis wat helemaal terug gaat naar de tijd van de 4e eeuw net voordat de jaartelling officieel begon. Toen werd in het zuiden van Azië rijst gebruikt om vissen die net gevangen waren te bewaren voor een langere periode. Dit deden ze door de rijst in te koken en daarbij de vis in te wikkelen. Door de gistingsproces die op natuurlijke wijze bij de vis plaatsvind blijf de vis goed en voor langere tijd vers. Dit was soms wel goed voor gedurende een jaar. Alleen op het moment dat de vis word gegeten word de rijst niet gebruikt en weggegooid. Als snel werd deze methode overgenomen in Japan door China.

In Japan eten mensen heel veel gerechten met rijst en vis. Daardoor werd sushi ook al snel met rijst gegeten. De rijst had een zurige smaak door het gisten van de vis. Mensen vonden de smaak heerlijk maar de geur vonden ze niet heel appetijtelijk. Daar vonden ze een oplossing door azijn speciaal voor de rijst toe te voegen. Hierdoor was de smaak wel nog hetzelfde, maar dan hoefde je de vis niet meer te gisten. Rond de 18e eeuw kwamen er in Tokyo kleine foodtrucks (kleine voedselkraampjes) die stukjes vis met een rijstbolletje eronder verkochten. Dit was het begin van sushi. Op gegeven moment werden er ook groente toegevoegd aan de bolletjes en werden er veel varianten verkocht. Omdat mensen toen ook al druk waren en weinig tijd hadden om te eten, was sushi heel handig als tussendoortje wat je makkelijk in je handen kan eten. Toen er een aardbeving plaats vond in 1923 en veel restaurants vernietigd werden, gingen veel mensen door Japan reizen. Hierdoor werd sushi ook snel verspreid en is het een traditionele Japanse gerecht tot heden.

Rond 1950 werd sushi ook bekend in Amerika door immigranten vanuit Azië die restaurants openden. Die ook sushi gingen serveren. Vandaag de dag door de vele technieken is bijna overal sushi te verkrijgen. Dit komt ook vooral omdat sushi zo gezond is. Er werden nog meer varianten bedacht die nu ook heel bekend zijn zoals een California sushi roll en in Canada werd een sushi pizza bedacht.

Sushi informatie

Sushi is afkomstig uit Japan. Die gesneden is in stukjes van een aantal centimeters. De basis voor sushi is gekookte rijst dat afgekoeld is. Die met rijstazijn word besprenkeld. Dit word daarna met zeewier gewikkeld. Dit word samen met andere elementen geserveerd zoals zeevruchten, vis, groenten, gebakken ei en vruchten. Elke sushi word anders gemaakt bijvoorbeeld met witte of bruine rijst. Dit word vaak met rauwe vis gegeten in plakjes. Sashimi is rauwe vis dat los word geserveerd met sojasaus, gember en wasabi, Als versiering word ook wel daikon gebruikt. Als sushi word gepresenteerd dan word dit vaak op een traditionele Geta geserveerd die gemaakt is van bamboe.

Soorten Sushi

sushi-maken

Sushi heeft veel verschillende soorten waarmee het gegeten word. De bekendste sushi soorten zijn: Maki, Temaki, Nigiri, Gunkan en Chirachi. Dit word in Japanse restaurants altijd geserveerd met verse vis.

Tips

Sommige dingen zijn handig om te weten als het gaat om het bereiden van sushi. We hebben een paar tips opgesteld wat u het best kunt doen in bepaalde situaties. Ten eerste voordat u sushi maakt en naar de winkel gaat kijk eerst even of alle ingrediënten die u koopt vers zijn en of ze niet over datum zijn. Het wil nog wel eens gebeuren in de supermarkt bijvoorbeeld. Ten tweede is het slim om te kijken naar de hoeveelheid die je wilt maken wil je veel sushi gaan maken zorg dan voor een ruim assortiment ingrediënten. Verder kunt u kijken bij andere tips op het internet, maar het meeste moet u zelf na eigen smaak en keuze kiezen.

Conclusie

Het maken van sushi is dus goed te doen als je je goed voorbereid. Diverse tips zijn handig om te volgen. Er zijn veel soorten sushi waar je uit kan kiezen om te maken. Sushi wordt vaak als voorgerecht te zien maar je kan het ook prima als hoofdgerecht maken zoals al werd gezegd kan je het totaal naar eigen keuze maken.